Reklama
 
Blog | Martina Hellebrandová

Milenec Avrahama Jehošuy (1977)

Očekávání nebyla žádná ... prostě jsem si chtěla přečíst izraelský román.

Skončila jomkipurská válka. V Jeruzalémě prosperuje mechanická dílna, která zaměstnává i několik Arabů. Její majitel Adam už dávno nemusí pracovat, a tak se může naprosto oddat svému úkolu – chce najít milence své ženy (Gabriela), aby mohli všichni spokojeně žít. Gabriel zmizel po nedobrovolném odchodu na sinajskou frontu a zanechal po sobě svou babičku Veduču, která po jeho zmizení upadla do bezvědomí. Na pomoc si Adam vezme svého mladého arabského dělníka Naíma. Spolu rozjedou další business a v noci odtahují nabouraná auta. Třetí člen jejich noční posádky je Adamova patnáctiletá dcera Dafne, do které se Naím bezhlavě zamiluje. A Adamova žena Asja neustále čeká na návrat …

K Milenci nenajdu snad žádné výhrady. Celý příběh vidíme na přeskáču očima všech zmíněných postav. Každý má možnost se vyjádřit a takové kompozičně vybroušené romány je radost číst. V žádném případě se nejedná v první řadě o milostný román nebo problémy milostného trojúhelníku! Tyto dějové vložky doplňují historicky autentickou atmosféru 70. let 20. století ve výhni Izraele.

Jehošuova románová prvotina není zdaleka předvídatelná. Nemůžeme ale ani říct, že by byla plná nečekaných zvratů a samotný děj určitě není nervy drásající, nicméně postupný vývoj od hledání milence k poznávání vlastní identity, je představen v nové, neotřelé a působivé formě, která nenudí. Spíše budete nuceni si přebrat myšlenky, která vám tu Jehošua předkládá.

Reklama

Poslední mou poznámkou je výtka směrem k českému překladu. Ta česká mánie skloňovat všechno, co nám přijde do cesty, nás jednou udusí.

Palec nahoru a směle do čtení!